maandag 12 december 2011

Gala-etiquette anno 2011

Het is december, gala-maand. Volgens de etiquette zijn de volgende regels op gala's van toepassing, maar tegenwoordig worden deze niet meer strikt nageleefd... Daarom een gala-etiquette anno 2011.

gala
De heer vraagt de dame in een brief, handgeschreven met zilveren pen op blauw papier, of zij hem wil vergezellen naar het gala.
Stuur een WhatsApp naar de mosdate van je keuze en fix die date.

De dame antwoordt hierop met een brief, handgeschreven met gouden pen op roze papier, waarin zij de heer uitnodigt om een kopje thee te komen drinken.
Stuur een dubbelzinnig sms'je terug waarbij de de verzekering vraagt dat hij alles betaalt, ook de taxi en het broodje shoarma na afloop. Je bent niet gek...

Tijdens deze visite wordt er niet over het gala gesproken. Als de dame het verzoek afwijst, serveert zij niets bij de thee. Gaat ze mee naar het gala, dan serveert ze koekjes, en is ze geïnteresseerd in meer dan alleen het gala, dan serveert ze zelfgebakken taart. Slagroom op de taart is de klap op de vuurpijl.
Spreek samen af in de kroeg en bestel 2 bier.

Als de dame besluit mee te gaan, moet ze tijdens de visite op de een of andere tersluikse manier de kleur van haar jurk duidelijk maken, zodat de heer de kleur van de corsages hierop aan kan passen. Dit kan ze bijvoorbeeld doen door een tipje van de jurk uit de kast te laten hangen, of bloemen van een bepaalde kleur te verzorgen.
Zeg hem dat je meegaat en laat op Facebook met foto's van je jurk & sneakers zien wat hem te wachten staat (indien gewenst, stuur hem een leuke link naar je favo lingeriemerk).

Voorafgaand aan het gala wordt er gedineerd.
Als je slim bent dineer je met je jaarclub, huis of vriendengroep zodat je korting kunt bedingen

De heer haalt de dame bij haar thuis op en begroet haar door middel van een handkus, waarbij de lippen de hand nauwelijks mogen raken.
Ik zie je op Centraal, ok?

Wanneer de dame handschoenen draagt is de handkus echter taboe, want een gehandschoende hand kust men niet [hoewel dit tegenwoordig niet meer gezien wordt als 'not done'].
De enige bescherming die je die avond mee moet nemen is niet bedoeld voor je handen

De heer begeleidt de dame naar het diner en daarna naar de galalocatie.
Sms haar de link naar het eetcafé op Google Maps en wees een heer: zoek uit waar je samen de tram kunt nemen.

Als de dame handschoenen draagt, houdt ze die aan te allen tijde omdat de handschoenen deel uitmaken van haar outfit. Slechts aan tafel kan ze die uittrekken, toch dit is niet verplicht.
Wat aan kan, kan ook uit. Hoe sms je immers dat je een biertje wilt, met handschoenen aan??

Op het gala kan de heer een dame ten dans vragen door middel van een lichte buiging. De dame stemt hiermee in door eenmaal met haar hoofd te knikken.
Biertje?

De dame kan de dans alleen weigeren als zij deze al aan een ander beloofd had. Indien de dame de dans weigert, vraagt de heer niet meteen een andere dame in de buurt. Dit zou de indruk kunnen wekken dat deze dame tweede keus is.
Jij een biertje?

Tijdens het gala is het niet gepast om een horloge te dragen, immers: gezelligheid kent geen tijd. Enige uitzondering zijn zakhorloges voor de heren en sierlijke horloges die als ornament gedragen worden voor de dames.
Bij het vibrerende sms'je op je mobiel weet je dat je date zin heeft om samen het gala te verlaten. Als is het maar voor even.

De heer heeft op het gala twee zakdoeken bij zich: één om eventueel zichzelf het zweet van het voorhoofd te deppen en één voor zijn date, die immers zelf geen zakken heeft.
Niks zakdoek. Mobiel, muntjes & Durex merchandise.

Na het gala verzorgt de heer voor de dame gepast vervoer naar huis.
Een taxi delen met anderen. Wel zo goedkoop.

Copyright © 2011 Studenten.net - Gepubliceerd op 09-12-2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten